Politikern vill köpa marken - snabbt: "Det är bråttom"

Konkurrensen om jobb inom logistiksektorn hårdnar. För att säkra fler jobb till Norrköping vill Kvartetten nå en överenskommelse med oppositionen om att förvärva en del av åkermarken på Malmölandet.

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L).

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L).

Foto: Thomas Möller

Norrköping2020-08-27 06:00

Men intresset från Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Moderaterna för ett förvärv är i dagsläget inte stort. Vänsterpartiet har ännu inte bestämt vilken hållning de ska ha, men låter skeptiska.

I juni förklarade den styrande Kvartetten att planerna på att omvandla stora delar av Malmölandet till industrimark för bland annat lagerlokaler har bantats och att andra områden i kommunen är aktuella som industriområden. Samtidigt presenterades ett förslag om att skydda den mark som inte skulle bli industrimark genom att göra den till ett naturreservat.

– Den idén är fullkomligt begravd för alltid. Det var en idé som våra tjänstemän väckte i tron att det skulle kunna lugna dem som är rädda om naturen. Men varken markägare eller någon politiker tyckte att det var en bra idé, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Nu har de fyra partierna S, C, KD och L dock enats om att de vill köpa knappt hundra av de totalt 240 hektar som pekats ut som möjlig industrimark i översiktsplanen som klubbades i fullmäktige 2017.

Reidar Svedahl förklarar att han helst ser att det sker på frivillig väg. Men nämner även tvångsinlösen som en möjlig utväg.

– Vi behöver den här marken. Det är bråttom, vi har stora, seriösa företag som vill etablera sig här snabbt. Får vi inte marken på Malmölandet flyttar företagen till andra orter och vi går miste om mellan 300 och 700 jobb, säger Reidar Svedahl.

– Arbetslösheten ökar i hela västvärlden, vi har inte råd att tacka nej.

Vid en tvångsinlösen ska, enligt regelverket, marknadspris plus 25 procent utöver detta betalas för marken.

– Den som äger marken tjänar alltid på att inte vilja sälja i första hand för att få de 25 procenten extra. Vi skulle hellre betala marknadspris plus 25 procent med detsamma för att spara tid, säger Reidar Svedahl.

Något som enligt Sveriges kommuner och regioner inte är tillåtet för en kommun. En kommun får varken sälja eller köpa till pris som avviker så mycket från marknadsvärdet.

Inom den närmaste tiden vill Reidar Svedahl samla oppositionen för att diskutera ett förvärv av cirka hundra hektar åkermark.

– Vi vill ha en bred politisk enighet i och med att det är ett långsiktigt och känsligt beslut.

För tre år sedan antog kommunpolitikerna en översiktsplan där stora delar av Malmölandet pekades ut som möjlig verksamhetsmark. En del av den marken ägdes redan då av kommunen, en stor del tillhör ägarna av Björnsnäs.

När översiktsplanen antogs ställde sig samtliga partier bakom den med ett undantag, Miljöpartiet.

– Vår förhoppning är att de övriga partierna står fast vid vad de redan varit med och beslutat.

Enligt Reidar Svedahl ska en speciell arbetsgrupp skapas inom samhällsplaneringsnämnden med uppdrag att förhandla med markägaren. I den gruppen ska det ingå både politiker och tjänstemän.

– Vi skulle gärna vilja få till den här affären.

Hur snart vill ni det?

– Så fort som det är möjligt, med stöd av markägaren och byggd på en ganska bred politisk majoritet.

Kan lantbruksföretaget på Björnsnäs klara sig om de får mindre åkermark?

– Jag ska inte svara för dem. I en förhandlingsposition kommer de självklart att säga att det blir svårt, det skulle jag göra också. Men vi får se var vi landar.

Vi har varit i kontakt med markägaren som avböjer att kommentera.

Malmölandet

Malmölandet är en halvö norr om Norrköping vid Bråviken. Det ligger strategiskt med tillgång till hamn, järnväg och E4.

Kardonbanan som ska ansluta hamnen till stambanan börjar bli färdig och ska kopplas på i höst. Kardonbanan går över Malmölandet och är en förutsättning för att Ostlänken ska kunna byggas så småningom.

Totalt investerar staten och kommunen ungefär två miljarder kronor i området kring Malmölandet. Kardonbanan är den dyraste delen. Kommunen står för ungefär halva kostnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!